2009-05-27

Boff!

Hi oll!

Ez ai promizd... Vegre valahara nem kell arrol csopognom, mi minden volt es hogy woaaa. Kiveve egy utolsot, azt a bizonyos Abel tasman nemzeti parkot. Dejohejban: Hajoval bevitettem magam a kozepere, majd 2 nap alatt kikeveredtem belole. Maradjunk annyiban hogy szep volt, dogoljek meg olyan erzes volt mintha tajland talalkozott volna NZ-vel. Hatalmas kerek granitsziklak, homokos partok, kristalytiszta turkiz viz, partravetett kapalozo tengericsillagok. Mikor megerkeztem az elso menedekhazhoz ami egy hosszasan elnezheto obolben volt a parton, egy delfin ott uszkalt meg szuszogott vegig mellettem, szentul meg vagyok gyozodve hogy engem kovetett. Kurvajo volt, de meg is doglottem a vegere. Sokan hetekig boklasznak ebben a pirinyo (tenyleg pici) parkban, sok-sok eldugott strandon es menedekhazban. Szinte egesz evben sut a nap mert ennek a helynek speci mikroklimaja van (nekem ezt mondtak, en meg csak okosnak akarok tunni hogy elmondom). 
Szoval megvoltam tuleltem, vissza Motueka-ba majd Nelsonba. Arrol tudni kell hogy itt keszitettek azt az egy gyurut ami az osszes tobbi felett volt, nem pedig mordor hegyenek gyomraban. Meleg, szep es akkor meg azt hittem hogy egy draga varos. De csak azert mert meg nem voltam Wellingtonban.
Itt ugy dontottem, ideje atmenni az eszaki szigetre amit lehet repulovel es hajoval nagyjabol egy aron. Gep 2 napra elore le volt foglalva, en meg akkor megrantottam a vallam es magamban lehulyezve azokat akik napokig varnak egy repjaratra es elbuszoztam Pictonba, a komp indulasi helyere es egy csapasra vegighajozom marborough soundot is. Ott felvilagositottak hogy akkora kurvanagy vihar van Wellingtonban, hogy a 180 meteres kopmok sem vagnak neki az utnak (10 meteres hullamokkal). 2 nap kenyszerpihi utan inditottak egy jaratot, de kurvanagy tablakon hirdettek, hogy tengeribetegeknek nem ajanlott. Hat mikor kiertunk a nyilt tengerre akkor nyilvanvalova valt miert, akkora kurvanagy vihar volt hogy osszevissza himbalozott meg az a bazinagy hajo is, neha hatalmasakat puffant, beremegett, mindent fedelzeten bagozo embert beteritett a felcsapo viz. En speciel elveztem, nem tudom miert de tetszett. Meg a sza... barnamedvet is kifujta a barlangjabol. Hulye siksagi panelgyereknek jo moka volt. Setaltam (probaltam setalni) a folyoson, de ugy dolongelt hogy ott helyben bekanyarodtam minden kabinba/klotyoba. Nehanyan rokazgattak, egyebkent nem volt semmi kulonosebb tortenes. Ami viszont feltuno volt, hogy mindossze 1 bar volt az egesz hajon, mig visszaemlekezve az irek kompjara, ott minden fedelzeten volt legalabb 15. Nehez lenne oket ezen a teren utolerni.

Zolika megerkezik Wellingtonba, nagyon boldog, kettoig nem lat a szeltol es az esotol. Merthogy ez a vilag legszelesebb fovarosa, es kemenyen meg is dolgozik ezert a cimert. 3 napig olyan szelvihar volt (ma van a 3. nap) hogy nagy. Esovel, permetszeru izekkel amit szo szerint a csontjaimban ereztem. Osszessegeben kurvaszar volt az ido, legalabbis nekem. Ittenieknek szerint a mai az szebb nap volt bar en nem vettem eszre sok kulonbseget. A varos maga egy (szeltol egyaltalan nem vedett) obolben epult, ez a kozigazgatasi es kulturalis kozpontja az orszagnak. Felmillio lakossal, nyuzsgo belvarossal (kulvarosban meg nem voltam). Egymas hegyen hatan vannak a kavezok, barok, szinhazak es az uzletek, pedansan tiszta es rendezett, karbantartott, semmi igenytelen oriasplakat, graffiti vagy omlo vakolat. Tele van szobrokkal, az epuletek agyontervezettek, probalnak nem unalmasak lenni. Tomegkozlekedes valtozatos: a bangkoki szetesos badogbuszoktol a 10 perce gyartott hipermodern hangtalan trolibuszig minden megtalalhato, a jardak szinte mindenhol fedettek (ebbol vontam le par kovetkeztetest az idojarasra). Az epuletek szemely szerint nekem tetszenek, max 30 emeletes toronyhazak nemelyik kicsit igenytelen, nemelyik pofasabb. Minden ujnak tunik, pedig csak mert nem barmoljak szet es nem ragasztgatjak tele. Egy hordanyi epitesz tervezett mindent, tenyleg gusztusosan nez ki meg a dokk is. Kepet nem toltok fel mert spur vagyok fizetni az internetert, masreszrol meg google is your friend.
A nok kozepesek, mindenki kosztumben rohangal bar neha neha feltunik a szovetkabat alatt harisnyara huzott sportcipo, vagy az ir tramplicsizma. Ma este egy lakotarsammal bemegyunk a surujebe, meglatjuk mi lesz.

Ja fotok: toroltem mindet a fenykepezomrol. Addig basztattam a fenykepezomet a hajon mig az osszes kepet sikeresen letoroltem. "Szerencsere" 2 hete csinaltam egy backupot a laptopra amit jelenleg a combomon egyensulyozok es neha fura hangokat hallat. Mindenesetre egy darwindijat megerdemelnek, holnap jelentkezek a helyi evolucios es termeszetes szelekcios kozpontban veresre majd megsemmisitesre. Hulye zokka, megerdemled. Valahogy majd megprobalom visszavarazsolni az elmult 2 het kepeit (abel tasman, Mouteka, Marahau, Nelson) es az addig keszult osszes videjot, merthogy roluk semmi bakupp nem keszult. 

Plenz for da fjucsor: Konzultaltam a bankszamlammal (rola majd kesobb) es rajottem hogy kurvara keves jo magyar forintom maradt, elvegre egy kurvadraga orszag, raadasul epp most kotottem ki a vilag egyik legdragabb varosaban (internet: 70 mega 3500 ft/1 ora 1600ft, korso sor 1200). Szoval most elegge sokminden fog eldolni az elkovetkezo par napban. Eloszoris nincs repjegyem hazautra, ami elvileg itt szigoruan tilos, masreszrol sirvafakadok mindig mikor megnezem mennyibe kerul. Szoval most vagy kurvagyorsan talalok melot, vagy elkezdek keszulni a hazautra.
VERZIO 1 (MELO): Itt elkezdeni dolgozni bitangnehez. Ebreszto Alice, mar nem csodaorszagban vagy hanem epp beveted magad a burokratikus pokolba. Szarozas es papirgyartas profi szinten. Papirjaimat el kell ismertetnem, referenciak, orvosi velemeny hogy nem fogom megterhelni a kozegeszsegugyet, szemelyisegteszt, seggbenezes kislampaval es nagylampaval. Hogy en kaphassak meg egy munkat, ahhoz a cegnek igazolnia kell, hogy legalabb 3 helyen meghirdette X ideig es nem talat senkit, szoval gyakorlatilag en vagyok az egyetlen az orszagban, aki az adott munkat el tudja vegezni. Ezek miatt nem fuzok sok remenyt ahhoz hogy itt kapok melot, de azert megsem rohanok ki a vilagbol sirogorccsel kuszkodve, ha megtamogatnak par dollarral havonta, ezzel kicsit kitolva ittartozkodasomat, angolom pedig fejlodik ami kell az ausztral munkavallalashoz (mert hogy eredetileg en oda akartam menni). Nem lehet itt meggazdagodni, nem is lehet, ez nem irorszag. Az itteni fizetesek viszont boven elegendoek arra, hogy kenyelmesen megeljen az ember es utazgasson a kornyeken. Semmitteveshez Fiji es Tonga itt van a kozelben, 4 napi atlagberbol megvan a retour repjegy ara. Ha meg porckorongservet es labtorest akarok szenvedni, esetleg szep helyeket akarok latni akkor meg lemegyek a deli szigetre vagy ott van Ausztralia. Minden mas rajtam mulik. Ma talalkoztam a magyar kozullal es o felvilagositott hogy jelenleg 2500 magyar el ujzelandon, nagyreszuk 56-os, szoval nehez lesz magyar asszonyt osszeszedni. Adott par infot az itteni munkakviszonyokrol, es vegulis megerositette bennem az elkovetkezo 1 hetre szolo forgatokonyvet. Megpedig kiberelek egy kecot a kozelben (olcsobb es kenyelmesebb mint ezek a low-cost szallasok), felkeresek par munkaerokozvetitot es feldobom a CVmet a netre. Ha 1 het utan is ugy latom hogy eselytelen, akkor a VERZIO 2 lep eletbe. Ha kapok melot akkor fasztudja. Hurra!
VERZIO 2 (Zokkara nincs szuksege a deli feltekenek a valsagbol kilabalashoz, pontosabban nem veszik eszre a lehetoseget): Mivel allamcsod szelen vagyok es mindenki csak szaros pelenkakat akar kuldozgetni (pl Tetem), ezert meg nem tudom hogyan de valahogy megprobalom befejezni NZt. Kell a toke a hazautazashoz es az otthoni/irorszagi ujrakezdeshez. Ha el kel mennem, akkor a ma delutan ervenyben levo vadiuj terveim szerint eloszor ausztraliaba mennek, mert ha mar ittvagyok akkor legalabb Sydneyt megnezem magamnak meg nehany lenyeges dolgot a kozelben, pl operahaz elott elsetalni es utszeli doglott kengurut elemezni, borrakot kapni. Merthogy meg mindig el a terv, miszerint osztraliaban megprobalok melozni ha meglesz az angol nyelvvizsgam. Na de errol majd kulon postban.
Osztraliabol juropba nincs kozvetlen jarat (meg is orulnek rajta), ezert valahol lesz valami megszakitas. Altalaban Szingapurban vagy valahol Malajziaban. Ha ugy adodik akkor ott eltoltok 1-2 hetet, felpattanok az elso tengerpart fele tarto vonatra majd valami eldugott kis lepukkant malaj faluba lerobogok ahol szepen lassan felmelegszek. Meg azert a malaj nok sem olyan rondak es feher ember sem utazik gyakran oda, szoval nekik kesz egzotikum vagyok a tengerkek csillogo szememmel es csodalatos finom informatikusbarna borommel. Onnan Vagy london erintesevel ahol max 2 napot toltok, vagy direkt jarattal megyek Dublinba (beja1 tudom hogy most ezt nem olvasod mert utobbi idoben szerinted jobb elfoglaltsagot talaltal. Idomilliomos :) ), ahol meg tokom tudja mit csinalok, valszeg fel evi Guinessadagomat bepotolom rovid ido alatt. Ebben szamitok "francbamindegyikcsakdugniakar" Gabi es Robi segitsegere, remelem nem kell nekik terden kuszva konyorognom. Marmint terdenkuszas lesz, csak hajnalban. Vagy koraeste... attol fugg :) 
Szoval korbenezek melo teren, es bar ireket nagyon foldhozbaszta a valsag, de sokat nem vesztek nehany interjuval. Ha osszejon egy ajanlat akkor kerek par het haladekot, ha nem akkor meg ugy ahogy vagyok megyek szepen haza. Hat hu de boldog leszek en akkor. Megallas nelkul kajalok, csodalatos magyar lanyok mindenutt. Folszedem azt a sok kilot amit leadtam, a gatyam hullik le rolam. Mar csak csont es izom vagyok, ugy lefogytam (szar az itteni kaja). Szep dolog nyaron otthon lenni, sokmindent szeretnek csinalni. Ha egyebkent ireknel nem jon ossze melo akkor hmmm... Mar bennelennek hogy otthon dolgozzak egy darabig valami olyan pozicioban ahol az angolom nem rohad el, majd nyelvvizsga es telen irany ausztralia. De annyi "ha" volt ebben a tortenetben, hogy lehetetlen elore tervezni. Most csak ugy lebegek, hagyom magam kicsit sodrodni az arral. Nem akarok szembeszelben pisalni, majd meglatjuk mi lesz a vegen. Minden lehetosegnek megvan a maga elonye:
-Itt kapok melot: Angolom gyogyul, melo utan korbeutazhatom a kornyeket szareugye', szep sor az oneletrajzban, jo ugrodeszka osztralokhoz, nyugodt elet.
-Ireknel kapok melot: angol, sor, finance
-Otthon helyezkedek el: szep lanyok, ihaj, jo kaja, margitszigeten sorozes.

 

Budget: Penzem kurvakeves, raadasul toretlenul fogy (legalabb van valami allando az eletemben). Kicsit visszavagtam az eletszinvonalat mikor idejottem. Ami penzbol tajlandon tengerparti privat bungalloban tengodtem, hofeher homokbon szonyegen fetrengve vizipipas bosegtalas vacsorakat faltam palmafuck alatt es egyebek, abbol itt meg egy 8 agyas tomegszallas sem jonne ki. Bar a ket hely teljesen kulonbozo, az egyiken pihi meg a moka volt (bar ott is elegge puritan korulmenyek kozt laktam), mig itt a lenyeg minden ami a falakon kivul van. Szoval kemenyen a tonk szelere kerultem, elvileg 1 honap alatt akartam bejarni mindket szigetet mielott berrabszolganak alltam volna. Na majd legkozelebb.

HAHA! A legviccesebb kimaradt... Napibasszameg: tobb mint 3 hete nem tudok penzt felvenni a bankkartyammal, valamit nagyon elkurtak a CIBnel. ATM nem hajlando kiadni penzt, mikozben a bankszamlamon sikeres tranzakciokent konyvelodik az osszeg. Most nem sorolom vegig a torturakat amiket vegigjartam, tucatnyi telefonhivas banknak, anyazas hogy toroljek a foglalast az egyenlegemrol, "moshonnanafaszbo' szerezzek penzt?", stb. Egyszoval szopok vele rendesen, de eddig tobbe kevesbe megoldottam. Merthogy ha egy banknak van POS terminalja (kb minden otodiknek) akkor tobbletkoltsegek aran de hozzajuthattam a penzecskemhez. Mivel utazgatok, penztarcamat meg mar vagy tucatszor elhagytam, ezert nem nagyon szivesen hordozgatok magammal milliokat. Bankok neha hajlandoak doglott kartyara kiadni penzt huszmillio fenykepes igazolvany elleneben, de ezt nem kotelesek megtenni. Sok (rengeteg) helyrol elhajtottak, mivel bankkartyas csalasok mindig igy tortennek, inkabb nem kockaztatnak ezzel a bankok. Sokszor voltam olyan helyen (pl fox glacier) ahol nem hogy ez a POS vagy mi terminal nem volt, de meg bank sem volt 60 kilometeres korzetben. Na en ezt meg megfejeltem azzal, hogy Koh Changon elhagytam a sajat nevemen levo bankkartyamat, ezert a muterom neven levo tarcsikartyat hasznaltam, amit meg utlevellel sem lehet elfogadni a nevnemmegegyezes miatt. Ugy tudtam penzt felvenni fiokbol, hogy lekoptattam az ezustos festeket a dombornyomott nevrol, ezert nehezen volt olvashato es folyamatosan pofaztam az ugyintezohoz, ezert nem nagyon figyelte hogy nem passzol a kartyan szereplo nev az utlevelemben levo sajat nevemmel. Eddig ez mukodott, azonban ma 30$-al a zsebemben besetaltam a bankba ahol kozoltek hogy "bocs, nem adhatunk penzt mert valami blokkolja a penzfelvetet". Na akkor az egy ugyintezobol lett vagy harom, kesobb mar egy vastagoltonyos uristen is ott vakarta a fejet. Eltuntek hatul, kb fel oran at nem is jottek elo. Felhivtak a CIB bankot, erdeklodtek ezirant a blokkolas irant sikertelenul. Behivtak valami irodaba, kiderult ugyanis hogy a CIB bank angol nyelvu ugyfelszolgalatosa nem ertette mi a problema es nem technikailag, hanem angol nyelvileg. Konkretan nem volt a bank ezzel foglalkozo irodajaban olyan ember, aki tudott volna angolul olyan szinten, hogy elmondhassa mi a problema. Megkertek, hogy egyetlen magyarul tudo szemelykent hivjam fel oket es probaljam meg megtudakolni, hogyan oldodhat meg a problema. Szoval huszonkilencezredjere is felhivtam oket, es kozoltek velem, hogy most egy olyan specialis kodra van szukseg ami ezt a mittudomenmilyen blokkolast leveszi a mastercardomrol, igy az itteni bank tud penzt adni nekem. Hurra! Az egyetlen bokkeno az volt, hogy ezt a kodot csak egy nagyon okos es hatalmas ember tudja, aki csak reggel jon be. Ok mindenre megeskudnek hogy amint bejon az emberunk, elso dolga lesz engem felhivni es kiagyalni ezt a kodot. A problema csupan az a 10 ora idoeltolodas. Itteni ido szerint este 8 kor mar segget torolhetek vele mert minden bank zarva van, nekem meg meg mindig csak 30 dollarom van ami szarra sem elegendo itt. En moderaltam magam a helyzethez viszonyitva, de az az ugyfelszolgalatos nem fogja bekeretezni ezt a napot, plane hogy harom hete rendszeresen baszogatom oket ennel "egyszerubb" esettel. Meg kell jegyeznem hogy az itteni bank nagyon segitokesz volt, rengeteg idot szantak ram es nem ereztem magam leszarva. Vegul azt tanacsoltak itt, menjek be egy bankba ahol kokori modszerrel indigopapirral huzzak le a kartyamat, a rendelkezesre allo egyenleget meg valami telefonos rendszerrel kerdezik le. Bemasztam egy masik bankba, vegul elettortenetem elmeselese kozben szepen kitoltottek a papiroscsekket ami valami mas rendszeret hasznal, de az mar engem egyaltalan nem erdekel. Sztorimat egyebkent ma megirtam a PSZAF-nek is, csak amolyan biztos ami biztos alapon. Kivancsian varom a fejlemenyeket :)

Tudom hogy hosszu volt az eset, de azert meg kiegesziteskent emlitenem, hogy egyszer egy ketsegbeesett francia csajszi telefonalgatott az otthoni bankjanak, merthogy nem tudott utalni a bankszamlajara. Ok valami kodot kertek ahhoz, hogy engedelyezzek hogy penz erkezzen a szamlara (fura). Par ora mulva visszahivtak a bankbol, hogy "sikeresen alairattuk edesanyjaval a szukseges papirokat, utalhatja a penzt, ezer bocs". Kisertetiesen emlekeztet az eset, mikor napi szinten anyaztam az AXA biztositoval mert nem voltak hajlandoak fizetni a korhaznak miutan taknyoltam a motorral, csak vetitettek megallas nelkul. Egy osztrak emberke meg meselte, hogy mikor napokra korhazba kerult SEMMIT nem kellett telefonalnia a biztositonak, inkabb ot hivtak fel masnap, hogy "mindent rendben, mihamarabbi felepulest kivanunk" (koh changi bejegyzesek kozt irtam rola). Csak en szopok ezekkel, vagy csak a magyar szolgaltatok altalanossagban ilyenek?

Na ennyi lett volna mara, remelem most midnenki boldog, varom a szarospelusokat. En kozben ehendoglok es egyre szomjasabb vagyok.

No comments: