2009-05-05

Csirkepaprikas tarhonyaval - nyamnyam

Na egy olyat most betuszkolnak uressegtol kongo szamba vagy valami vadast esetleg majashurkat. De a kivansagmusornak nem itt a helye sajnos szoval marad a zacskosleves.
Mar jo ideje nem szortam betuket ide, mivel vagy semmi ide leirnivalo kulonlegesebb dolog nem tortent, vagy csak mert szimplan hasznalhatatlan itt a zinternet. De legalabb amennyire hasznalhatatlan, annyira kurvadraga is, szoval inkabb hagyom a fszba. Egy tajfoldi vilagvegi belyeg meretu szigeten jobb volt a lefedettseg mint itt (most egy konyvtarban nyomom a gombot). Mondjuk valahol ertheto, mivel ezen a kornyeken az atlagos nepsuruseg 1fo/km2.
Szoval elotortenet: Akaroabol elindultam szepen lefele, eloszor egy Timaru nevu varosban temferegtem 2-3 napig. Esemenytelen kikotovaros, de azert tortent 1-2 erdekes dolog. Utana Dunedin-ig lebuszoztam ami egy kedves egyetemi varoska. Remekjo barokkal es mindenfele emberekkel. Ott foleg szocializalassal toltottem az idomet, csak akkor zarodott el a koszoruerem amikor ejfelkor minden kocsmat zarva talaltam egy hetkoznapi napon. 2 Honap utan eloszor talalkoztam egy magyar sraccal, cserediakkent eldegel ott es vegre magyarul tudtam beszelni. Mondjuk nekem ez elegge szembetuno, hogy 3 honap alatt tajlandon 3X, ujzelandon meg 1X talalkozok otthonival. Helyieknek nem tulzok ha azt mondom, hogy en vagyok az elso hungarian akivel talalkoznak, a maradek nagy resze is "ja mar talalkoztam eggyel" kategorias. Ennivalo akcentusunk es az uj-zelandiak kozvetlensege miatt pedig elegge hamar megtalalnanak minket, csak nem nagyon jar erre senki. Minden szallason (ahol van) atnyalazom a vendegkonyvet es eddig mindig en voltam az elso aki otthagyta kezjegyet, vagy bejelolte a vilagterkepen MO.-t. Egyebkent nem zavar ez a dolog egyaltalan, rengeteg normalis ember utazgat errefele, balfaszok nem nagyon erdeklodnek ez irant a hely irant. (Igenritkan arabokkal talalkozok akiket bolcs ember modjara a szarmazasuk miatt kollektiven lenezek)
Szoval Dunedin jo volt, probalok par kepet feldobalni:

Nem volt egyszeru de sikerult
Onnan egy kedves buszos bacsi elvitt Te Anau-ba, ami a deli sziget deli reszen van a nyugati parton a Tasman tengertol nem messze. Picike varoska az itteni fjordvilag labanal, merthogy itt fjordok sorakoznak egymas mellett. Az egesz ugy tortent, hogy regen esett a ho, aztan sok ho esett es utana jeg lett es elkezdett csuszni es vagta es kiveste. Es akkor lett egy lyuk ami nem is lyuk hanem csik, aztan esett az eso es akkor megtoltotte vizzel es aztan lett egy Lake Te Anau. Es akkor az jo volt mert meleg volt es fak nottek de attol meg ugyanugy ott volt a to. Aztan az egyik ember aszonta "jo akko epitek ide varost!". Eddig jutott:

Innentol kezdve az emberek elkezdtek idejonni mert vannak hegyek meg vizek es oserdok es akkor setaltak meg neztek nagyokat. Nagy vizeket meg nagy domb izeket.
Na egyebkent komolyra forditva a szot, ez a deli sziget leghiresebb es legeldugottabb taja, veszprem megyenel 4X nagyobb gyakorlatilag lakatlan nemzeti parkkal. Jellegzetes tengerbol kiallo hegyvonulatok sorakoznak melyeket a gleccserek vestek tukorsimara es gyakran fuggolegesre. Csinaltam par kepet amik termeszetesen kegyetlenul szarok lettek, dehat istenem ez van. Nagyon leirast nem fogok ezekhez fuzni, mivel lehetetlen leirni milyen az amikor masfel kilometeres sziklafal tornyosul az ember feje fole es 500 meteres vizesest probal gyakorlatilag alulrol nezni. Dus zoldello es egyedulallo novenyzet (kepen szurke) boritja az egesz kornyeket, azota erintetlenul miota odanott. Teljes vakito csend mindenutt, egyeduli mozgas a felhok szlalomozasa a volgyekben. Lehetetlen leirni, mert ez kb olyan mintha nehany ratyi minosegu pornokeppel probalnam atadni, milyen a jo szex. A magassagot es a melysegerzetet nem lehet atadni kis fos kepekkel... Kb olyan mintha 70 darab 10 emeletes panelhazat egymasra raknank, es akkor megkapnank a tolunk 10 meterre levo sziklafal magassagat, vagy niagaranal 3X magasabb vizfuggonyok, vagy a 600 meterrol lezudulok amik mar csak permetkent erik el a tengert.
Szoval inkabb csak lehetelenul szar kepeket toltok fel...
Szoval eloszor Doubtful soundba mentem egy 2 napos hajokazasra. Megkozelitese a 440(!) meter mely TeAnau tavon lehetseges:


Ahogy haladtunk, egyre magasabbak lettek a szigetek es a kornyezo hegyek


...Es magasabbak es surubbek

1 ora speedboat utan atbuszoztunk egy kisebb hagon, majd megerkeztunk A Doubtful Sound nevu fjordba ahol bekoltoztunk egy 40 meteres 3 arbocos barkara. Onnan mar konkretan semmit nem csinaltam csak muffint tomtem a szamba es neztem ahogy athajoztunk ezeken a csatornakon:



Illik megjegyezni, hogy a fenti kepen 1200-1500 meterek vannak. Utkozben elmentunk nehany vizeses mellett:


Majd kishajoval/kajakkal elboklasztunk a kornyeken es alkalmankent alulrol szagoltuk a vizet

Majd ki a tengerre es szemtanui voltunk, hogy szarnak le magasrol az oslakosok.

Estere kerestunk egy nyugodtabb-zartabb oblot (mondtam is hogy "pfff" mikor korbeneztem). Masnap reggel 6:30kor ebredtem (ebresztettek), majd kis kovalygas utan mindent leallitottak es egy hosszabb-magasabb szakadekban motor-fenykepezogep kikapcs utan egy olyan hajnalt kellett vegigneznem hogy arrol inkabb most nem nyilatkozok. Sok szep szin kis helyen is elfer, plane egy ilyen helyen (mindebbol termeszetesen semmi nem latszik a kepeken). A "csend" itt tenyleg az. Es ne feledjuk hogy alant is tobb mint 1 km magas pup probal a felhok fole kerulni. Szoval inkabb kepek:




Szoval mondhatni "jol" telt az a ket nap. De nekem ez nem volt eleg, mert van itt egy masik is (a 12 fjordbol csak 2 megkozelitheto), ami mindemellett a leghiresebb is, mivel megmeredekebb es szebb... Szoval masnap elmentem Milford soundba egy egynapos progi kereteben. Odafelemenet az uton mondhatni voltak megallasra erdemes helyek, mint pl Mirror lake:



Es ugye kezdesnek itt sem maradhattak el a burjanzo esoerdben lefolyo vizek...



Aztan meg ahogy haladtunk, volt ez

meg ez
meg ez
Emlitesre melto az a kis feher csik ott a kep kozepen, na az ott 50 emelet magas
Nyilt tengerrol visszatekintettunk



Majd megneztuk kozelebbrol a levizet...


Majd kozelebbrol...


(itt mar el kellett tennem a kamerat, mert mindenfelol omlott ram a viz). Jelentem az egesz ugy robajlott mint 6 masik. Mikor kozelebb mentunk az egesz latoteremet (es szemgolyoimat) beteritette a vizfuggony.
Visszafelemenet meg 1-2 km-s sziklafalaknak integettem ugy, hogy a fal mellett lehetett nyugodtan hajokazni, mivel ugyanaz a meredeseg folytatodik ujabb 2-300 meter melysegig.



A hajot egy jo darabon egy delfinraj/csorda/csapat kiserte, ugraltak meg porogtek a levegoben, amit fenykepezni viszont lehetetlen volt.
Szoval rettenetesen elveztem es tetszett az egesz, ugyhogy gyorsan be is ugrottam egy ott varakozo telikopterbe, hogy megnezzem felulrol es oldalrol is az egesz [jelzo torolve] tajat :)
Az a szo hogy "lenyugozo", vagy "osszeszarom magam" sajnos gyenge:

No comment...


Meg ha mar vertikalisan fuggetlenek lettunk, akkor miert ne mehetnenk fel a tetejere. Oda, ahonnan a gleccserek a jegkorszakban elindultak es leszarmazottaik meg most is jelen vannak:
Haztomb meretu sziklak, csodakek szethasadozott hatalmas jegfolyamok porcukorral behintve.
Es mindennek jo szokasa volt egyik pillanatrol a masikra eltunni, egyszercsak fel kilometer melysegbe lekukucskalni.


Itt magam vagyok mikozben a felhok a hajamat borzoljak... A ho itt iztelen es hideg. (leszalltunk)

Majd rammosolygott 1-2 tengerszem amire en visszamosolyogtam...

Majd meg kanyarogtunk egy picit. Eleinte hagyomanyos repulovel akartam menni, de ez SOKKAL jobb volt szerintem. Ezzel a kis zummogo szarral nagyon kozel tudtunk menni a hegyoldalhoz es sokkal jobban kovette a videket. Porgott, forgott, nagyon mozgekony volt. Jott a hegyperem, roviddel elotte felhuzza, alattunk egy kopesre sziklafal , majd mikor elerjuk a tetejet, pilotabacsi eloretolja neki es lavinanezetben szaguldunk lefele.
Hat csoda hogy teliszajjal vigyorgok utana mint akit baszni visznek?


Szoval hihetetlen kornyek, csodalatos es az. Megerte.
Direkt nem irtam jellemzest, mert eselytelen lennek leirni. Csak bena probalkozas lenne. A kepek meg ugy ahogy vannak semmit nem adnak vissza a meretekbol es a szinek (plane a zold) teljesen elettelenek.

Mellekes info: Ez egy mersekelt ovi esoerdov ami akar evi 10 meter csapadekbol gazdalkodik, mig ez Budapesten 600mm. Az elso ut elso napjan borult volt az ido, de szerintem ennek a kornyeknek meg ez jol is all...



UPDATE! Ezt az itt keszult filmet a helyi moziban megneztem... Most mondjam, vagy mutassam.



Na bie all. Ma megyek Queenstownba.


No comments: