2009-06-10

Sydney

Hi! Uhh kicsit meg meg vagok zavarodva. Sydneyben vagyok, eljutottam ide is. Meg emesztem kell ezt a dolgot. Ma kisetaltam az operahazhoz este, mozgott a belvaros de meg semmit nem lattam belole. Ingyenes hotspotot talaltam, kb 1kb/s sbessegut, de legalabb megy. Sort NEM lehet kapni szupermarketekben, csak bottlestorekban amibol hektaronkent maximum egy van, illetve kocsmakban aranyaron. 5 AUD egy uveg sorert... hmmm... Eddig akarhany ausztral sort ittam, mindegyik rettenetesen szar volt: Fosters, Victoria bitter, Elfelejtettemanevet meg ez a Carlton Drauht. Keseruek mint a nyug, mintha tomeny dreherszorpot magaban innam. A varos ahhoz kepest hogy negymillios egeszen tiszta, de azert utcasarkonkent 1 hobo mar fel-feltunt. Nem tudom meg mit csinalok itt, mivel hatalmasboszmenagy ez a varos. Mikor jottunk ide leszallas elott egy horizontalis ciganykereket meg hanytunk, de ameddig csak a sasszemem ellatott, csak varost meg parkokat lattam. Hatalmasnagy, kozponjaban pesti maxtizemeletes szememnek oriasi felhokarecolokkal. Belepes szopatasmentes, shuttlebusz 10 perc, hotelkereses 15 perc, szoval minden olajozottan es porgosen ment.
A nenik feltunoen nagy hanyadban elegansak, de sokuknak sajnos tipikus bamba angolszasz nezese van. Kinezetre sok megfelelt ami vagy a lecsokkent ingerkuszobomnek vagy a felborult hormonhaztartasomnak koszonheto. Na majd otthon jol bekalibralom mindet! Mivel ma jottem ezert nem csinalok magambol hulyet azzal hogy nekialok elemezni az ittenieket, inkabb megprobalom kihamozni milyenek is az ujzelandiak, akik magukat Kiwi-nek hivjak. Elvegre 2 honapot lotyogtem koztuk.
Vidam, baratsagos, blablabla nepek. Kozvetlenek, nyitottak, barmirol el tudnak beszelgeni de nem azert mert vegtelenul intelligensek, hamem mert erdekli oket sokminden. PL az hogy mit csinaltal tegnap, hova mesz holnap. Buszkek nemzeti identitasukra, probalnak fuggelen nepkent feltunni. Kicsit ellentmondasos, hogy buszkek arra hogy ok a vilag legfiatalabb nemzete, azonban minden egyes alkalommal megemlitik, hogy ez meg az az epulet mar tobb mint szaz eves es huuuuha. Nincs tortenelmuk, nem tortent itt semmi az elmult 160 evben miota az europaiak megtelepedtek, minden angolszasz: a kaja, az epuletek, az oltozkodes es az emberek feje is. Az eszaki sziget lenezi a deli szigetet, az eszaki szigeten Auckland lenezi Wellingont. Itt is all a bloffben elhangzott szociologiai elemzes> "Eszaki bunkok, deli kocsogok". Minel delebbre mentem, annal baratsagosabbak voltak az emberek es auckland kivetelevel mindenhol segitokeszek es kozvetlenek. Meg egy kicsit az ellentetekrol: a balnak meg a fokak vedelmenek elharcosaikent szerepelnek a mai vilagban, buszkek arra hogy mennyi erintetlen oserdejuk van amikre ugy vigyaznak mint a szemuk fenyere. De azert ott van az is hogy nem egy balnafajt ok sodortak a kipusztulas szelere, tizezrevel oldostek a fokakat ugyancsak kihalasig es minimalis matektudassal kiszamolhato hogy a teruletuket borito 26% oserdo az annyit tesz hogy masfel evszazad alatt kiirtottak az erdok haromnegyedet.
Vezetesi moral: ha konkretan akarok fogalmazni akkor valami ilyesmi: "elozekeny turelmes szuicidok". Harmadannyian elnek itt mint Magyarorszagon, megis haromszor annyi halalos baleset tortenik. Kanyargos leejtos hegyvideki utak mindenfele, sebessegkorlat 100km/h amit midnenki be is tart. Alkalmankent szettuningolt kocsik felorult modjara dongetnek le a szerpentinen, az utak szelen hetkoznapi latvany a kereszt. De megsem bunkobarom modjara mennek, ha allok az ut szelen akkor megallnak es hiaba intek hogy menjenek, ok akkor is mutatjak hogy menjek en. Dudalni, gazfroccsolni egyaltalan nem szoktak (mint a paraszt dublini arabok), tobbszor megesett hogy szellemi fogyatekoskent uttestrol fenykepezkedek vagy eppen setaloutcanak nezem azt ami valojaban nem is az es hiaba megyek gyok kettovel balra jobbra nezelodve, akkor is szepen lassan docognek mogottem.
Masik erdekes (?): bar sokszor binaris labuk van a kreszt akkor is betartjak. Egyszer este buszoztam egyet es atutazoban betevedtunk egy hatalmas buszpalyaudvarra. Kurvanagy utlabirintus, de szemmel lathatoan mi voltunk az egyetlen jarmu 100 meteres korzetben (kozilagitas). De meg igy is amikor Stoptablahoz ertunk a dog nagy 10 tonnas busz lefekezett, par masodpercet vart majd ujra elindult, gurul 10 metert majd ujabb stoptabla, ujra allora fekezes, par masodperc varas es ujra elindulas. Es ezt egyolyan helyen ugy hogy latotavolsagon belul egy arva jarmu nem volt es nem is lehetett (domestic buszpalyaudvar valami vilagvegi kisvarosban). Nem anyaznak, ha 15-el docognek 5 kilometert egy traktor mogott akkor vegigdocogik. De akkor sem lepik at a zarovonalat.
Stopposokat felveszik, amikor csak szomszed varosba vagy kozeli helyekre mentem akkor mindig stoppoltam es 20 auton belul mindig felvettek. Akar aranyozott nagyi Lexus-sal akar egy hidegburkolo lepkkant szetesos kisbusza amibol fel kobmeternyi szemet omlik ki mikor 1 ev utan eloszor kinyitja az utas oldali ajtot.
Par erdekes statisztika meg roluk: a nyugati vilagban az USA utan naluk van a legtobb bebortonzott ember, itt meg egy szerencsetlen fuvescigiert is szo nelkul 12 honapra lecsukjak az embert, bar minden magara valamit ado varoskanak van legalabb egy hemp shopja. Nem elhanyagolando szamadat, miszerint 300.000-rel tobb a no mint ferfi, es a Kiwi noknek van eletuk soran a legtobb partneruk. Mindenki itelkezzen maga.
Na par ausztral bejott (1 no es 2 pasi) es inkabb nem irom le mirol ertkeznek mert a vegen elpirulok. Deli felteken ilyen elszigetelt tarsadalmakban ez normalis lehet...

Ui: mai nap tanulsaga> megeri megjegyezni a hotel nevet es a bejaratat, ezzel ejszaka kb fel ora keresgelestol kimelheti meg magat az ember.

1 comment:

Tom said...

Nagyon jo! Mindig boldog vagyok, ha vannak magyarok az orszagomban!

Ausztral vagyok, de tanulom a nyelvedet. Tudsz hallani az oriasi akcentusomat itt.. :) http://www.youtube.com/watch?v=tu6ImqACng0