2009-03-20

Moving on + Health issues

Hi All!

Gyorsjelentes gyorsirassal: Elinteztem amit el akartam intezni, most mar I'm free to go. Ki is agyaltam, hogy elindulok delnek Koh Samui szigetere, mivel mar csak 18 napom van ami nem valami sok. Utazasi irodak ajanlottak olcsobbnal olcsobb utjaikat, de amikor a terkepre neztem egy hatarozott "SZART!" felkialtassal elfeledkeztem roluk. 650 kilometert egy kisbuszban vegigulni nekem valahogy nincs sok kedvem, a valagamnak meg plane. Eddig is utaztam mar 300 kilomereket, az meg ugy hatarertek vegett elviselheto. Autopalyak hijan ez viszont egy egesznapos mulatsag lenne, sajgo hattal, labbal es valaggal. A vonat egy kenyelmes alternativanak tunik, elso osztalyon legkondizott vagonokban barral meg minden hulyeseggel 3-4000 forintbol, troger szetesos nyomorgos szardiniasdobozban 2 sor arabol. Oda viszont jo helyismeret kell, mert a vonattol ujabb 200 kilometert kell valahogy lebuszozni, majd hajo es megint valami kocsog taxiut var az emberre (vagy a vonatallomason vadaszo hienak, akik tizszerannyiert probalnak fuvart szerezni). 1 napot biztos elb*sznek vele, raadasul lehet hogy feluton meg kell szallnom valami kurvaraistenhatamogotti semmilyen helyen, de jobb esetben is kesoestere erkezek meg a szigetre ahol meg olyankor nekiallni szallastkeresni nem a legviccesebb dolog.
Leghatekonyabb de legdragabb megoldas a helyi kavedaralo, de igy legalabb nyerek egy napot (pontosabban nem szarakodok egy napot) es 1 ora alatt ottvagyok, mondhatni egy kozponti helyen. Reggel fel 9kor szall le a gep, utana egesz napom ott lesz szallast nezni, megismerni valamennyire a kornyeket, zabalgatni, sort kostolni es meg csobbanni is egyet a vizben. Az egesz sziget 20KM atmeroju, szoval nem mondhato kicsinek, eltart egy darabig mig talalok valami jo kis eldugott helyet.

Szoval holnap 5-kor keles, 6:30-kor mar a repteren kell lenni. Ez lesz az utobbi idok legdurvabb ebredese. Remelem nem lesz semmi bajom tole es szervezetem sem kap sokkot.
Ma nem szabad soroznom sem max annyit amennyi az elalvashoz feltetlen szukseges, majd bepusztulok a "hotel" (agyakat tartalmazo szobakomplexum) vetitotermebe es megprobalok ott elfaradni.

Masik tortenes a mai napra, hogy elmentem egy szakrendelesre biztos ami biztos alapon. Tegnap bejelentkeztem a helyi orvosi rendeloben (hasmenest es mellekhatasait kezdtem nagyon megunni), ott viszont kijelentettek hogy holnap 10kor egy minibusz osszeszed a szallodatol 50 meterre levo eu. kozpontnal, majd elvisznek a megfelelo korhazba. Tudniillik itt rengetegkurvasok korhaz van, kulon turizmusa van az ide gyogykezelesre, mutetekre jaroknak. A kezelesek rettenetesen olcsoak a nyugati (keleti) orszagokhoz kepest, nagyon durva felszerelesekkel es berendezesekkel rendelkeznek (hogy milyen tapasztaltak a dokik azt nem tudom). Van egy kerulet, ahol egymas seggeben vannak a kulonbozo klinikak, mindegyik specializalodott valamire (szemklinika, fogklinika, szivklinika,ortopedklinika,intimplasztikaklinika (!), stb). Engem egy altalanosabb korhazba vittek (ingyen), ott a bejaratnal meg olyan volt mint valami hotel. Egyenruhas emberkek nyitogattak az ajtotkat, pakolasztak a csomagjaimat (1 kishatizsak volt nalam) majd kulon jottek oda elkerni az elozo nap megirt papiromat. Kosztumos kisasszony odahivott egy "Patient escort" emberket, aki engem a megfelelo osztalyra elkisert. Fogalmam sincs rola mekkora buzinagy epuletben voltunk, de legalabb 7-8 percig csak setaltunk. Mindenki mosolygott, nagyon kedvesen viselkedtek, ha valamit nem ertettem akkor turelmesen elmagyaraztak hatszor (az angol szokincsem nem tartalmaz hasbajokra vonatkozo kifejezeseket). Sokszor mar kurvakellemetlenul ereztem magam, mikor setaltam es mint mozes elott a tenger ketfele nyiltak elottem az emberek, mintha en szartam volna a kozegesszegugyet. En szemely szerint meg azt is utalom, amikor a pincer atfut a jobb oldalamra etteremben, hogy kitoltse nekem a poharba a szerencsetlen kristalyvizemet, mintha ezzel nekem oromet lehetne okozni (nem is jarok ilyen helyekre).
Az egesz vegen csak egy dolog maradt hatra, a szamla rendezese. Gondoltam hogy itt most lerangatjak a biztosito gatyajat, de a vegen nem is ijedtem meg annyira. Talan az is beleszamithatott, hogy rekordmeretu mosollyal sokkoloan szep nok inteztek ezen ugyeket (rekordgyorsan) . KPben kifizettem (biztosito parezer ft alatti osszegeket csak utolag fizet ki), majk szepen kikisertek. A kijaratnal Shuttlebusz elvitt a varoskozpontba, ahonnan hazahajokaztam.

A hely abszurditasat jellemezheti az alabbi kep: a nagyobb csupamarvany varotermekben kis szokokutacskakkal korbevett palmafas ligetekben barzongorista szolgaltatta a nyugtato zenet, kozben neha mindenfele csovekkel teletomott eszmeletlen embereket tologattak (arrol nem csinaltam fotot).

Ez egy korhaz
Bennem meg elenken el a kep mikor decemberben levert egy (budos)cigany majd elvittek osszevarrni a fulemet az orvosi ugyeletre... Bocsanat... eliranyitottak a varos masik vegere az ugyeletre a Laszlo korhaz bejaratabol. Majd 1 orat vartam a felig megvilagitott folyoson, ahol az egyik csoves veres fejjel toloszekebol okadta ki a kannasbort, amit az egyik orvos torolt fel a vegen, mig egy masik dilis (valszeg az is csoves) alkalmankent megrugdosta az egyik ott dolgozot amig az elobbi orvos tarkonbaszta es kilokte a varoterembol (utana nem is jott vissza). Mikor bementem a meszelt falon hanyas es verfoltok + kulonbozo sarga felfroccsenesek. Mindenki ott akart depresszioba esni, az egyik ven papirtologato szatyor vegig uvoltozott egy fiatal sraccal, hogy valami papirert teljesen foloslegesen kellett atmennie a masik epuletbe. Hat igen... orvosi ugyelet...
[masik tema hogy visszafelemenet egy ujabb galeri (par tizeneves him cig..) a buszt uvoltozve rugdosta, de akkor arra a napra nem akartam ujra ugyanazt vegigjatszani]

Szoval ezentul barhol is leszek, mindig kotni fogok biztositast (ireknel meg a munkaszerzodesemben is bennevolt, hogy kotnom kell), napi kb 1 euro azaz fel doboz cigi ara meger annyit, hogy ha valami tortenik, de ott dogoljek meg (ha a korhazon vagy a szemelyzeten mulik). Ennyi kell elvileg ahhoz, hogy ne honapokat kelljen varni egy szar vizsgalatra vagy kezelesre, ne szetesos allami intezmenyekben kelljen tulelesert kuzdeni es rajtam sporoljanak meg mindent. Ha szukseges akkor specialista kezeljen, nem olyan doki mutse az agyamat (esetleg terdszalagot), aki egesz nap verekedesek resztvevoit varrja ossze, gyomorsebeszet a szakterulete es egyebkent is agyon vannak terhelve semmi penzert. Raadasul gyakran balfasz hozongo "betegekkel" kell harcolniuk egesz nap.

Minden tiszteletem a lelkiismeretes orvosokert, csak sajnos egyre kevesebb van beloluk.

Mint mar korabban irtam: ez ertek, nem ezen kellene sporolni. Fel doboz cigi ara. Egy uveg sor. A korhazba meggyogyulni megyek es nem sporolni. Eletreszolo fajdalom elkerulese meger napi 1 eurot (vagy ez luxusnak szamit?)...

Osszessegeben itt egy haradik vilag beli orszagban nagyon jo az ellatottsag , legalabbis azoknak akik biztositassal rendelkeznek. Chang-on meselte egy helyi csaj, hogy a kulfoldi baratja motorbalesetet szenvedett es elegge szarul nezett ki. Mikor felhivta a korhazat, thai nyelven elmondta hogy a baratja osszetorte magat es nem tud labra allni. Erre a korhazban azt mondtak hogy "sajnaljak, de minden mentojuk foglalt, probalja meg a helyi kozkorhazat". Aztan megemlitette hogy az illeto Brit allampolgar, erre a telefonoskisasszony megigerte, hogy utanajar van-e szabad kocsijuk. Par perc mulva mar ott volt a mento (egyetlen). Az a korhaz ahol engem is osszeragasztottak csak biztosra megy, kulfoldi biztositokat pedig nagyon jol lehet fejni. A helyieknek ilyene nincs ezert szo szerint nem latjak el oket amig nem fizetnekelore es a mentot alapbol nem is kuldik ki, mert nekik nincs erre 12.000 bath-ja (60.000 ft, 3 havi atlagkereset) es meg ezutan az orvosi ellatasra.
Ja, itt meg nagyon sokan otthon szulnek mert draga az egeszsegugy...

Tudom, mar rongyosra fejtettem ki ezt a temat, de sajnos elegge szembetuno ez a fura ertekrend.

Szoval ideje indulni, holnap 5 kor keles... kelesi probalkozas... szenvedes...

Ko Samui:
Kepek a vilag legjobb kepeit leghasznalhatatlanabbul es elbaszottul kategorizalo oldalarol (panoramio.com)>>> http://www.panoramio.com/map/#lt=9.476831&ln=100.102615&z=6&k=2&a=1&tab=1
Szoval ez van.

No comments: